Digestoře vám usnadní život. Jak vybrat tu pravou?

V dnešní době si jen málokdo dokáže představit život v kuchyni bez digestoře. Právě ta se totiž postará o to, aby pachy z proběhlého vaření odsála pryč. A protože vaříme prakticky denně a denně tak toto zařízení používáme, vyplatí se při výběru pořádně přemýšlet.

 

Výkon hraje velkou roli

Při výběru digestoře je velmi důležitá velikost a umístění kuchyně. Stejně tak hraje roli i umístění varné desky a způsob odvětrávání. Pokud disponujete pouze menší kuchyní, postačí vám v takové místnosti digestoř s menším výkonem. Čím větší však kuchyň je (obzvláště v případech, kdy je spojena i s obývací místností), tím větší výkon digestoře budete pro perfektní odvětrávání potřebovat.

Ale pozor. Nic se nesmí přehánět. Pokud totiž vyberete digestoř s obrovským výkonem, bude se zde rychleji měnit vzduch a obzvláště v zimních měsících s sebou tato cirkulace bude odnášet i cenné teplo. Nezapomeňte se proto zaměřit i na samotnou konstrukci digestoře a odpovídající pozici filtrů, jejich celkovou plochu, nebo také hloubku digestoře. Všechny tyto faktory totiž na odvětrávání působí.

 

Digestoře se dělí na několik typů

Tak jako každé zařízení domácnosti, ani při výběru digestoří nemáte na výběr jen z jednoho modelu. Právě naopak. Tato zařízení můžeme rozdělit do čtyř hlavních skupin. Zajímá vás, jaké jsou charakteristické vlastnosti každé z nich?

 

Klasické komínové digestoře

Tuto variantu najdete v největším počtu domácností. Jedná se totiž o oblíbenou možnost doporučovanou mnohdy i samotnými výrobci. Tyto digestoře jsou napojeny na potrubí, které je vedeno mimo samotnou kuchyň. Typicky například do větrací šachty nebo do komínu. Díky tomu se jedná o opravdu nejefektivnější variantu z hlediska funkčnosti.

Vestavné modely

Postupem času se však lidem přestalo zamlouvat, že potrubí je v kuchyni viditelné. Z toho důvodu vznikly vestavné modely, u nichž lze potrubí zabudovat třeba do vrchní kuchyňské skříňky. Na první pohled tak celá kuchyň působí elegantnějším a čistším dojmem.

Podvěsné modely

Určitou alternativu k vestavným modelům symbolizují modely podvěsné. Ty přitom můžete stejně jako předchozí variantu zabudovat do horních skříněk. Liší se však v tom, že vzduch pouze recirkulují. Nasávaný vzduch tak projde přes speciální filtr vybavený aktivním uhlím, a poté přes pachový filtr putuje zpět do místnosti.

Určitou nevýhodou tohoto modelu může být fakt, že je třeba myslet na pravidelnou výměnu filtrů. K tomu by mělo docházet přibližně každých 6 měsíců. Ale tato doba se pochopitelně liší v závislosti na tom, jak často se pouštíte do vaření.

Ostrůvkové digestoře

A poslední varianta najde uplatnění v kuchyních, kde je varná plocha umístěná uprostřed místnosti na speciálním kuchyňském ostrůvku. Odvod vzduchu tak není zajišťován prostřednictvím zdi, ale musí být veden stropem.

Více informací o ostrůvkových digestořích se dozvíte například v TOMTO článku.

 

Další důležité vlastností digestoře

Závěrem lze ještě zmínit, že jednou z funkcí digestoře je i osvětlení. Při výběru se tak určitě zaměřte na to, zda jsou žárovky nasměrovány kolmo na pracovní plochu. Kryt osvětlení by měl být zhotovený z čirého skla, aby tak intenzita byla o to větší.

A pamatujte i na hlučnost. Ta je důležitá zejména v případě, kdy je kuchyň součástí dalšího obytného prostoru. V takovém případě jistě oceníte hlučnost co nejnižší. Lze doporučit, aby hlučnost na nejvyšší stupeň nebyla vyšší než 60 decibelů. Právě taková hladina je totiž míra hluku při běžném rozhovoru.

A čím dalším vynikají moderní digestoře? Některé vypadají jako lampy, jiné mají zase tvar květů. Více se o těchto trendech dozvíte ZDE.